Typy zemědělské výroby podle převažujícího spotřebitelského návyku ve výživě obyvatelstva.
Rozlišujeme 5 základních typů z.výroby podle převažující plodiny:
1) Pšeničný - výskyt: Evropa; severní,střední a jihozápadní Asie; Severní Amerika, Austrálie; jižní část Jižní Ameriky; JAR.
2) Rýžový – výskyt : jihovýchodní Asie; jihovýchodní část východní Asie; Karibské ostrovy; severní část Brazílie
3) Kukuřičný – výskyt : Mezoamerika; Venezuela; východní a převážná část jižní Afriky
4) Prosno-čirokový – výskyt : západní a střední Afrika; Madagaskar; Mandžusko; jižní část Indie
5) ostatní – výskyt : západní část Číny; Mongolsko (hl.plodinou je ječmen), ostrovy v Tichém oceánu (hl.plodinou je maniok), Arktida (hl.zdrojem energie jsou živočišné tuky).
Zemědělská výroba světa
Z celkové rozlohy pevniny 149,2 mil. km2 využívá lidstvo pro zemědělství asi 36% plochy souše – tj. 53,7 mil. km2.Zemědělství dnes zaměstnává asi polovinu lidí na světě.
ZEMĚDĚLSKÁ VÝROBA ROZVINUTÝCH ZEMÍ
– dominuje v něm agroprůmyslový komplex
– má vysoký stupeň mechanizace a chemi
– je produktivnější než u rozvojových států
Odvětví agroprůmyslového(zemědělsko-průmyslového) komplexu(souhrnu):
a) prodej zeměď. výrobních prostředků
b) zeměď.výroba
c) doprava, skladování, zpracování a odbyt zemědělských surovin a potravin
ZEMĚDĚLSKÁ VÝROBA ROZVOJOVÝCH ZEMÍ
– bývá úzce specializované(monokultury), zaměřená na zahraniční trhy
– je nejméně produktivní
– dominuje v něm naturální výroba
Sektory zemědělství rozvojových zemí:
tradiční:
- nepoužívá mechanizace ani hnojiv
- pěstuje: obilniny, luštěniny, škrobnaté hlízy
- žárové hospodářství
moderní:
- hlavně plantážní zemědělství
-využívá stroje, minerální hnojiva, umělé zavlažování
Změny v zemědělství v rozvojových státech odstartoval v 60.letech mezinárodní program ke zvýšení produkce potravin zvaný Zelená revoluce. Výsledkem Zelené revoluce byl podivuhodný nárůst výnosů z úrody.Díky Zelené revoluci se např. Indie,Pákistán,Thajsko, Indonésie, Čína staly v produkci obilnin soběstačnými samozásobiteli.
Složky Zelené revoluce:
(a) snaha o vyšlechtění nových druhů plodin, které by se přizpůsobily přírodním podmínkám rozvojových zemí
(b) umělé zavlažování
(c) aplikace moderní techniky a chemie
Rostlinná výroba = fytotechnika
Úkolem rostlinné výroby je pěstovat plodiny (kultury) pro lidskou výživu, jako krmivo pro výživu hospodářských zvířat, a jako suroviny pro zpracovatelský průmysl.
Odvětví rostlinné výroby podle způsobu pěstování a využití konečných produktů:
1)obilnářství – hlavní odvětví rostlinné výroby
2)luskovinářství
3)olejninářství
4)okopaninářství
5)pěstování přadných a technických rostlin (jediné nepotravinářské odvětví)
6)ovocnářství
7)vinařství
8)chmelařství
9)zelinářství
10)lukařství
1)OBILNINY(=OBILOVINY, OBILÍ, CEREÁLIE) = kult. druhy trav, pěstované pro škrobnaté nažky(obilky). Obilniny kryjí více než polovinu energetické spotřeby populace světa. Obilniny slouží jako potravina mouka, kroupy,vločky,jáhly), k výrobě sladu a škrobu i jako jadrné krmivo. Vyskytuje se v mírném pásu, kde se pěstuje hlavně pšenice, ječmen, žito, oves, kukuřice. Najdeme je také v subtropickém a tropickém pásu, kde se pěstuje například rýže.
K obilninám také patří pohanka, merlík, kvinoa, čumíza a mohár.
pšenice – 1. nejrozšířenější obilnina. Severní pšeničný pás: Sev.Amerika, Evropa, Rusko, severní Kazachstán, jihozápadní, jižní a východní Asie. Jižní pšeničný pás: Argentina, Jižní Afrika, Austrálie
kukuřice – 2.nejrozšířenější obilnina. kukuřičný pás USA(Corn Belt) : mezi Velkými jezery soutokem Mississippi a Missouri.
rýže – hl. zeměď. plodina ve většině asijských zemí
2)LUSKOVINY =skupina motýlokvětých rostlin. Mezi plodiny luskovin se řadí hrách, čočka, bob, fazole, sója, vlčí bob(lupina).
Sója- užití: potravina(olej, mouka),bílkovinné krmivo. největší producenti: USA, Brazílie, Argentina
3)OLEJNINY =plodiny z různých čeledí rostlin, které se vyznačují vysokým obsahem olejů nebo tuků v rost. orgánech, hl.plodech a semenech. Mezi olejniny se řadí : řepka olejná,mák, sója, slunečnice, bavlník, podzemnice olejná, len, olivovník, palma olejná, palma kokosová.
slunečnice největší producenti: Rusko, Ukrajina, země jižní Evropy
bavlníkové semeno největší producenti: Čína, Indie, Pákistán
řepka olejná největší producenti: Čína, Indie, Kanada
podzemnice olejná –její semena se nazývají burské oříšky. výskyt: suptropy a tropy, jižní a východní Asie. největší producenti: Indie, Čína, USA
olivovník výskyt: suptropický pás(hlavně Středomoří)
palma kokosová –usušený endosperm se nazývá kopra. hlavní producenti: Filipíny, Indonésie
palma olejná –hlavní producenti: Malajsie, Indonésie
4)OKOPANINY=plodiny z různých čeledí rostlin, pro něž je typické obdělávání půdy. Okopaniny se rozdělují na:
a) bulevnaté(např. řepa cukrová, čekanka). řepa cukrová výskyt: v mírném podnebném pásmu Evropy, Severní Ameriky a Asie.
b) hlíznaté(např. brambory, cukrová třtina–rostliny, jejichž hlízy nebo dužnaté kořeny mají vysokou nutriční hodnotu. brambory –nejrozšířenější výskyt: suptropy a tropy Asie, Severní a Jižní Amerika. největší producenti: Čína, Rusko, Polsko. cukrová třtina - největší producenti: Indie, Kuba, Brazílie
c) tykvovité(např. meloun)
5)PŘADNÉ A TECHNICKÉ PLODINY – jsou nepotravinářskými plodinami. Jsou to:
a) textilní plodiny: len, bavlna, vlna, hedvábí. Bavlník - výskyt: v suchých tropech největší producenti: Čína, USA, Mexiko
b) přírodní kaučuk(existuje i umělý kaučuk, ale to není plodina). Největší producenti: Malajsie, Indonésie, Thajsko
c) tabák - největší producenti: Čína, USA, Indie
6)OVOCE = poživatelné plodiny nebo semena pěstovaných i planých rostlin(jablka, švestky, angrešt, lískové ořechy, citrusy, banány, jablka, vinná réva)
citrusy - výskyt: hlavně v suptropech, ve Středomoří. Největší producenti: Brazílie, USA, Čína
banány - výskyt: v tropech, v Latinské Americe
jablka - výskyt: v mírném pásmu
7)VINNÁ RÉVA – je druhem ovoce.Výskytuje se v subtropickém, mírném pásu, ve Středomoří.
8)CHMEL = rod bylin z čeledi konopovitých
9)ZELENINA = listnaté nebo dužnaté části jednoletých, dvouletých i vytrvalých rostlin. Zeleninu rozdělujeme na:
a) košťálová(hlávkové zelí, kapusta, brukev, prokolice, květák). Zelí - výskyt: v chladnějších oblastech mírného podnebí. Největší producenti: Čína, Rusko
b) salátová(hlávkový salát, římský salát,štěrbák, čekanka salátová, čínské zelí )
c) listová(špenát,mangold)
d) řapíková(reveň, řapíkový celer)
e) stonková(chřest)
f) kořenová(mrkev, petržel, celer, pastiňák, ředkev, ředkvička, vodnice, tuřín, červená řepa,černý kořen)
g) cibulová(cibule, česnek, pór,pažitka)
h) plodová(okurka, tykev, meloun, rajče, paprika, lilek). Rajčata - výskyt: v teplejších oblastech mírného podnebí a v subtropech; největší producenti: USA, Čína
i) luskovinná(hrášek, fazole, bob)
j) obilovinná(cukrová kukuřice)
k) kořeninová(křen, kopr, celer, petržel, pastiňák, libeček, pažitka)
10)POCHUTINY = poživatiny /plodiny s nepatrnou nebo žádnou výživnou hodnotou, avšak s výrazným účinkem na smyslové, trávicí nebo nervové orgány spotřebitele, např. káva, čaj, koření, sůl, houby, kakao. Poživatiny =látky, které člověk požívá, tj.potraviny, pochutiny a voda.
káva - výskyt: n náhorních rovinách v Brazílii a Kolumbii
čaj –pěstuje se v čajových plantážích v Indie, Cejlonu a v Keni
kakao - největší producent: Pobřeží slonoviny, Brazílie, Ghana
Žádné komentáře:
Okomentovat